carving smučanje

Veste, kako izvajati pravilno carving smučanje?

Če ste strastni smučar, potem ste si zagotovo že pridobili dovolj potrebnih izkušenj in verjetno že obvladate tudi pravilno carving smučanje, ki je že postalo tako priljubljeno, da je skoraj povsem zamenjalo klasični slog. Če pa vendarle spadate med tiste malo manj izkušene, a bi se vseeno želeli naučiti te tehnike, vedite, da boste le z ustreznim učenjem lahko poskrbeli, da bo vaše uživanje na zasneženih strminah lahkotno in tudi bolj varno.

carving smuči

Preden se lotite učenja tehnike je potrebno posebno pozornost posvetiti tudi izbiri ustreznih smuči. Težava je v tem, da je težko dati neke splošne smernice glede tega, saj ne obstaja neka posebna splošna formula, ki bi določala popolno dolžino smučk za vsakega smučarja. Na splošno sicer velja, da se pri tem upošteva višina in teža posameznika, vendar je toliko drugih dejavnikov, ki jih je ravno tako treba imeti v mislih.

 

Ob nakupu upoštevajte več dejavnikov

Veliko je odvisno od tega, katera je vaša osebna najljubša tehnika, od terena, po katerem se nameravate spustiti, kot tudi od vrste podlage oziroma snega. Pred izbiro se vsekakor posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo znal pri tem ustrezno svetovati, na splošno pa je najbolje pri končni odločitvi upoštevati vam priljubljen slog, vašo starost, teren, ki ga želite preizkusiti, stopnjo fizične pripravljenosti in kako pogosto se nameravate s to aktivnostjo ukvarjati.

 

Prva in najpomembnejša lekcija

Preden se lotite katerekoli telesne dejavnosti, se je potrebno zavedati pomembnosti telesne drže, kar še posebej velja pri smučanju. Če zgornji del trupa ni v stabilnem, uravnovešenem položaju, boste imeli težje delo pri nadziranju smučk.

carving smučanje

Naj se morda sliši še tako smešno, vendar, če želite obvladati pravilno carving smučanje, je verjetno prvo, kar se morate naučiti, kako se hitro in neboleče ustaviti. Med upočasnjevanjem hitrosti dajte kolena skupaj, smučke pa so na tej točki postavite so v klinasti položaj. Nato poiščete oporo nog na notranji strani robnikov in tako se ustavite.

 

Kako izvesti optimalni zavoj?

Podobno kot pri klasičnem tako velja tudi za sodobni slog, ki ga predstavlja pravilno carving smučanje, da je ključno predvsem izvajanje zavojev. Tudi tu je pomembno obvladati klinasti zavoj, pri čemer preprosto prenašate težo iz leve na desno nogo, smučka pa se temu ustrezno zavrti okoli vpadnice.

Opisano velja predvsem za zavijanje na bolj položnih terenih, medtem ko je na strmejših pobočjih potrebno smuči bolj pogosto postaviti paralelno. Če na strmem terenu predolgo vztrajate v klinastem položaju, vas lahko hitro začnejo boleti boki, kolena in gležnji. Zato je za pravilno carving smučanje na takšnih terenih bolj primerno izvajati osnovni zavoj, ki je kombinacija paralelnega in klinastega zavoja.

 

Kako pravilno izvesti osnovni zavoj?

Pri osnovnem zavoju gre torej za preklapljanje med klinastim in paralelnim položajem smučk. Med gibanjem v ravni liniji, torej preden zavijete, imate smučke postavljene paralelno. Ko nato želite zaviti, jih postavite v klinasti položaj, kar pomeni, da v zavoju obrnete kolena navznoter in težo prenesete na notranjo stran robnikov.

Ko začnete zavijati, s povečanim kotom v klinastem položaju nadzirate, koliko oster bo vaš zavoj. Bolj obrnete kolena navznoter, ostrejši in hitrejši bo zavoj. Ko želite zaključiti z zavojem, preprosto ponovno postavite noge v paralelni položaj, in tako nadaljujete do naslednjega zavoja, ko ponovno preidete v klinasti položaj. Več o tem si lahko pogledate tukaj:

 

Težave, ki jih s sabo prinaša sodobni slog

Ena do najbolj očitnih je seveda ta, da se pri takšnem slogu dosegajo občutno višje hitrosti, zato v primeru pomanjkljivega znanja lahko predstavlja veliko nevarnost na smučiščih, sploh za najmlajše.

Izredno pomembno je zato že zgodaj naučiti otroke ne le pravilne tehnike, temveč jih je potrebno podučiti o tem, kako pomembna je ustrezna oprema. Seveda pa je v prvi vrsti nujno na ustrezen način ozavestiti predvsem odrasle, saj lahko s svojim zgledom prispevajo k večji varnosti.