dihanje skozi nos

Zakaj je dihanje skozi nos bolj zdravo?

Nikoli se pravzaprav ne zavedamo, da je to samoumevna dejavnost, ki je v bistvu pomembna za naš obstoj. Zakaj je tako? Številne študije so pokazale, da nas nos zaščiti pred raznimi bakterijami, virusi in nam služi kot filter. Zrak, ki ga inhaliramo, navlaži, segreje ter ga očisti in šele nato spusti naprej v pljuča.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je to bolj zdrav način? Na to temo se pojavlja veliko vprašanj in odgovorov, na katere bomo odgovorili in jih razkrili v spodnjih vrsticah.

Kaj se zgodi z zrakom, ko je dihanje skozi nos aktivno?

dihanje skozi nosNaravno početje človeškega obstoja je, da opravlja dihanje skozi nos in tako ta zrak potuje skozi nosne votline do žrela, grla in sapnice, mimo bronhijev, vse tja do mešičkov, ki povezano sestavljajo pljuča. Med mešički in kapilarami se redno izmenjujeta plina:

  • kisik, ki gre iz vdihanega zraka naravnost v kri,
  • ogljikov dioksid pa gre iz krvi v izdihnjen zrak.

Zanimivo je, da sta naša nosna in ustna votlina povezani skozi žrelo, ki pride prav, kadar je nos neprehoden za vzdih in izdih. Neprijeten občutek v tem primeru je suho grlo, ki nastane zaradi neprestanega prehoda zraka skozi usta.

Posledice nepravilnega vdiha in izdiha zraka

Na žalost se lahko ob nepravilni izmenjavi zraka razvijejo težave in v nadaljevanju tudi bolezni, povezane s to težavo. Govorimo o primeru, kadar se zrak izmenjuje samo skozi usta, kar v veliko primerih kasneje privede do posledic spodnjih dihalnih poti.

Nastanejo bolezni in težave, kot so:

  • bronhitis, pljučnice, hripavost, pogoste okužbe, astma ali kronična pljučna bolezen.

dihanjeMed drugim lahko čutite posledice vnetja nosne sluznice, mehkega neba in žrela, kar pa privede do smrčanja in apnej med spanjem. Spanje je oslabljeno in pojavijo se dnevna utrujenost, povišan krvni tlak, obolenja srca ter ožilja, možganska kap, demenca in podobno.

Test za kakovostno dihanje in kondicijo

Če vas skrbi, da vaša respiracija ni pravilna ali da imate težave, se poskusite posvetovati z osebnim zdravnikom in mu omenite CEM test. To je test, s katerim se preko maske merita minutni volumen porabe kisika in oddajanje dioksida.

Zakaj je dihanje skozi nos bolj zdravo?

Ker ima več kot 30 neverjetno ugodnih učinkov za vaše zdravje, med drugim očisti zrak, ga filtrira in navlaži, odstrani stvari, ki ne sodijo v organizem, in jih nato skupaj s sluzjo ali izdihom izloči.

V nosno votlino prihaja iz sinusov dušikov oksid, ki pobija viruse in bakterije, sodeluje pri transmisiji živčnih signalov ter pomirja vnetja v pljučih in nosni votlini. Omogoči nam segretje zraka na 30 °C, kar je veliko ugodnejše kot dih skozi usta, saj gre hladen zrak direktno v pljuča in tveganje za nastanek astme se poveča.

Kar pa je najboljše? Da je dihanje skozi nos ključ do boljše odpornosti!

dihanje skozi nos

V primeru, kadar se pojavijo težave, posezite po preverjenih tehnikah, s katerimi lahko izboljšate način, da se prej umirite in lažje ter kakovostno konzumirate prejeti kisik in oddan ogljikov oksid. Svetujemo vam, da poskusite razne meditacije, jogo, vodene tehnike izdiha in podobno. Zagotovo boste našli način, ki vam bo najbolje ustrezal.