zakisanost telesa

Zakisanost telesa: zlo modernega časa

Zakisanost telesa ni nov pojav, a se v zadnjih časih precej več omenja kot v preteklosti. Ker smo kot družba čedalje bolj ujeti v hektične urnike, stres in nepravilno prehrano, to negativno vpliva tudi na naš metabolizem. Kako sploh prepoznamo to stanje? Znaki so različni in jih lahko občutite kot neprijeten občutek oziroma pekočino v želodcu, prav tako vas lahko pogosteje boli glava, tudi urin pridobi nezdravo živo rumeno barvo. Pri odpravljanju teh težav najbolje pomagajo diete, ki prednost dajejo rastlinski prehrani, ker le-ta ustvarja bazično okolje. A pozor! Pri oblikovanju diete je potrebno biti pozoren na to, da iz svojega jedilnika odstranimo nezdravi sladkor, a vseeno v svoji prehrani pustimo prostor za kompleksne ogljikove hidrate.

Zakisanost telesa: znaki so včasih skriti

detoxKako prepoznamo, da naše telo potrebuje detoks? Zakisanost telesa je holistično stanje, kar pomeni, da vpliva na celo telo in organe. Ste vedeli, da ima vsak naš organ drugačen pH? To pomeni, da ne obstaja pravega in edinega zdravila, ki bi uravnovesila pH, ampak gre za kombinacijo različnih diet. V želodcu je pH najnižji in zajema vrednosti on 1,35 do 3,5. Tudi kri ima svoje kislinske vrednosti, ki se gibljejo okrog 7,4. Na pH lahko najbolj vplivamo s hrano, kot smo že omenili. Uživati je potrebno predvsem bazično hrano, kot so solata, korenje, pesa … Z uživanjem zelenjavnega smoothija, ki so mu dodane vlaknine in minerali. Za zakisanost telesa znaki se dokazujejo s pH testi urina, za ostale organe so na voljo drugačni testi. V nadaljevanju preberite,

Še nekaj besed o pH-ju …

zakisanost telesa

pH označuje potencial vodika. pH je merilo za količino oksonijevih ionov v raztopini, s tem pa se kaže alkalnost ali kislost. Kislost zajema vrednosti 1-7, bazičnost pa vrednosti od 7 do 14. To stanje povzročijo ledvice in pljuča, ki uravnavajo bazičnost v telesu. Kri je malo bazična, na pH vrednosti pa vplivajo tudi majhne tvorbe na steni želodca. Dobro je, da se te vrednosti uravnavajo in vrednosti ne nihajo preveč. Meso in izdelki živalskega izvora za sabo puščajo kislinske ostanke, ki jih posledično prebavijo ledvice. Ker so izdelki živalskega izvora precej težji za prebavo in se pri presnovi porabi več energije, je preveliko uživanje takih hranil škodljivo. Zato diete za razstrupljanje odstranjujejo taka hranila in priporočajo vnos kompleksnejših ogljikovih hidratov in uživanje manjše količine mesa.

Zakaj mora biti telo vsaj delno bazično?

Telo deluje na specifičen način, kar pomeni, da mora biti za tvorbo tkiv in hormonov na voljo popolno okolje. Takrat se vse snovi v telesu naravno tvorijo, energija, razpoloženje in prebava pa so popolnoma usklajeni. Kako lahko sami ugotovimo, da je naše telo v homeostaza?

  • Telo ima veliko energije, brez težav lahko opravljamo tudi težje fizične aktivnosti
  • Imunski sistem je dobro pripravljen na boj z virusi in bakterijami
  • Vnetne reakcije so blažje in se ne razširijo v obolenje, kot je gripa …

Na drugi strani porušeno ravnovesje prepoznamo po opazni napihnjenosti po obroku, utrujenosti, zaprtju … Nadaljnje se lahko taka stanja razvijejo v resne bolezni, kot so revma, putika, osteoporoza, bolezni srca in ožilja … Vsekakor pa lahko za zakisanost telesa največ naredite sami s tem, da spremenite svojo prehrano.