zip line2

Zanimivi pokloni za aktivne

Rojstnodnevna darila za vse tiste, ki imajo radi adrenalinske in podobne aktivne izkušnje, postajajo del vse širše ponudbe. Če želimo biti izvirni in obenem podariti še nepredvidljiva rojstnodnevna darila, se je najboljše odpraviti na splet ter pregledati različne opcije. Med drugim jih lahko najdemo na platformi MojeDarilo, kjer si na pregleden način lahko ogledamo, katera doživetja so na voljo. Od navdihujočega helikopterskega poleta, ekstremnega bungee jumpinga ali skoka z elastiko z mostov do dih jemajočega poleta z jadralnim letalom v tandemu – vse to je na voljo za tiste, ki želijo nekaj več ter nepozabnega, mi pa jim lahko to ob osebnem prazniku podarimo. Med vse bolj priljubljene poklone pa se uvršča tudi zip line ali spust po jeklenih vrveh, ki s svojo hitrostjo požene kri po žilah.

zip line1

Nepredvidljiva rojstnodnevna darila naj bodo posrečena

Vsakdo od nas ima rad prijetna presenečenja, vendar moramo pri tem tudi izbrati prikladen trenutek ter upoštevati ustreznost, zato naj bodo rojstnodnevna darila z elementom presenečenja izbrana skrbno ter ob poznavanju želja, zmožnosti ter sposobnosti obdarovanca. Še posebej je to pomembno pri poklonih z adrenalinsko noto, pri katerih moramo biti telesno in umsko v dobri kondiciji oziroma brez zdravstvenih težav, ki bi lahko ovirale našo udeležbo. Upoštevaje te smernice se bomo lažje odločili, kaj je tisto pravo, s katerim bomo presenetili svoje najdražje.

darilo

Zip line kot unikaten dar

Rojstnodnevna darila, kot je recimo omenjeni zip line, lahko zelo popestrijo praznovanje ter skupno izkušnjo. Gre za aktivnost, ki se je prvič pojavila konec 70. let 20. stoletja kot del preučevanja tropskega gozda na Kostariki. Tedaj je ameriški biolog Donald Perry to tehniko uporabil za to, da se je lahko približal favni in flori na poseben način oziroma hitro prehajal med območji. Skoraj dvajset let kasneje pa je kanadski podjetnik Darren Hreniuk javnosti ponudil prvi komercialni spust, ravno tako na Kostariki, kamor se je preselil. Z namenom omogočiti pogled z nenavadnih perspektiv, ob tem pa čim manj škodovati naravi, je vpeljal ta koncept ter patentiral tehnologijo, ki jo je razvijal več let, da je postala varna. Tako je postal pionir dogodivščine nad drevesnimi krošnjami, ki je počasi pridobivala priljubljenost tudi drugod po svetu.

Danes to dogodivščino lahko poklonimo kot edinstvena rojstnodnevna darila tistim, ki imajo radi višino, osupljive razglede ter želijo doživeti naravo na nepopisen način oziroma s ptičje perspektive ob hkratnem občutku letenja. Gre za preprost koncept z jeklenico, ki je napeta med dvema točkama, udeleženci so pripeti z varnostnim pasom, škripci pa so zasnovani tako, da prihaja do čim manj trenja. Možnosti za preizkus je veliko tako doma, kot v tujini, kot zanimivost pa denimo velja omeniti najdaljši zip line na svetu, ki se nahaja v Združenih arabskih emiratih na najvišji gori Jebel Jais in je bil odprt leta 2018. Pri nas se na primer lahko odpravimo v Zgornje Posočje v enega največjih tovrstnih parkov v Evropi, in sicer v gorski dolini Krnica v Kaninskem pogorju, ali pa nad Savo Dolinko, kjer se nahaja sedem jeklenic v dolžini med 350 do 700 m oziroma vse skupaj 4 km.

zipline

Cena zip line avanture

Za tovrstno izkušnjo bomo povprečno odšteli med 55,00 do 60,00 EUR na osebo, ponekod tudi manj ali več, in sicer za približno triurni potep, računajmo pa tudi na pot do same lokacije in nazaj, zato si vzemimo dovolj časa. Ker je vedno boljše iti v družbi, pa je seveda najboljše vzeti paket za najmanj dve osebi, ki lahko skupaj obeležita rojstni dan slavljenca. Občasno lahko dobimo tudi popuste, zato spremljajmo različne akcije.

zip line 2

Kaj upoštevati pri zip line spustu?

Na lokacijo prispemo primerno oblečeni ter obuti v športnih oblačilih ter pohodnih čevljih. Ko prispemo na štartno mesto, nam bo vodnik pojasnil, kakšne so osnove. Ponekod najprej opravimo testno vožnjo na krajših jeklenicah. Čeprav gre za varno razvedrilo, vselej upoštevajmo navodila vodnika, ki nas bo pripel z varnostnim pasom za škripec, držimo pa se naslednjih pravil:

  • nikoli ne odskočimo, dokler ne dobimo navodil za to;
  • vselej počakajmo druge uporabnike, da zaključijo svoj spust;
  • bodimo pozorni na morebitna vmesna opozorila;
  • imejmo prazne žepe, da ne izgubimo predmetov;
  • ne delajmo selfijev;
  • uporabimo sončno kremo in sredstvo proti žuželkam.

zip line 1

Zip line ni primeren za otroke, mlajše od 6 let, ponekod od 12 let, nadalje pa še za noseče ženske ali za osebe s preveliko telesno težo, ravno tako pa tudi za vse tiste, ki imajo težave z višino ali hitrostjo. Namreč pri tej aktivnosti hitrost v povprečju lahko doseže tudi do 60 km na uro in ponekod še precej več, nahajamo pa se visoko nad vrhovi dreves, zato je potrebno razmisliti, ali je primerno za nas oziroma obdarovanca. Če smo torej v opisani izkušnji prepoznali rojstnodnevna darila, ki bodo pisana na kožo našim najdražjim, preverimo ostale podrobnosti pri ponudnikih, kot je podjetje MojeDarilo, in se prepustimo novim avanturam v naravi, ki nam bodo zapustile trajne neopisljive spomine.