zvočna izolacija strehe

Zvočna izolacija je tudi zelo pomembna

Ko se lotevamo obsežnejše prenove zunanjosti hiše, smo najpogosteje osredotočeni zgolj na fasado in na to, kakšno toplotno zaščito nam bo ta nudila. Vendar je še kako pomembna tudi notranja zvočna izolacija stene, ki poskrbi za udobno in kakovostno bivanje. To še posebej velja za vse tiste, ki živijo v hrupnem okolju, ki vsakodnevno obremenjuje prebivalce.

Pogosto zato večina ljudi spregleda pomembnost ostalih oblik zaščit, kot je protihrupna izolacija notranjih delov, torej sten, tal in stropa. Kot vemo se hrup se iz okolja prenaša predvsem po zraku. To velja za hrup, ki se širi iz cest, mimovozečih vozil, naprav, človeški govor, itd. Lahko pa se prenaša tudi skozi material, kar pomeni, da se lahko prenaša po konstrukciji objekta, v katerem živimo. To je predvsem hoja, vrtanje in premikanje predmetov. Ta zvok potuje dlje od tistega, ki se širi po zraku, zato je lahko prav vrtanje tako zelo moteče, tudi če ga izvajajo nekaj nadstropij nad vami.

zvočna izolacija strehe3

Kako protihrupna izolacija zmanjša prehod hrupa?

Večja kot je masa same konstrukcije objekta, manjša je sposobnost prehajanja zvoka skozi zid in ga zato lahko tudi več odbije. Ravno zato je pomembna zvočna izolacija stene, saj z njo lahko dodatno preprečimo prehajanje hrupa. Drugi način pa je povečanje debeline konstrukcije. Za najboljše rezultate je smiselno narediti oboje. Glede na vse napisano, je torej razumljivo, da je najbolj problematičen prenos hrupa v večstanovanjskih objektih.

Pri stanovanjih je zato pomembna dobra protihrupna zaščita medetažne konstrukcije, kot tudi zidov, ki razmejujejo posamezne stanovanjske enote. Potrebno pa je izolirati tudi druge površine znotraj same bivalne enote, kot so tla, stropi in ostale notranje površine. Že z dodajanjem mehkejših materialov, kot so gume, preproge in nekatere tkanine, lahko poskrbimo za boljšo absorbcijo hrupa. Zelo dobro to nalogo opravijo tudi zelene rastline z veliko listi.

zvočna izolacija strehe2

Katere materiale je najbolje uporabiti?

Najbolj primerna sta nedvomno stiropor ali stirudor ter mineralna volna, ki se tudi najpogosteje uporabljata. Za tla pa so najboljše posebne izolacijske plošče. Najbolj smiselno pa je, da se že med samo prenovo ali gradnjo objekta hkrati vgradi tako toplotna kot zvočna izolacija stene. Za najučinkovitejšo rešitev pa je poleg kakovostne fasade potrebna tudi zaščita ostalih stavbnih elementov, kot so strop ter okna in vrata, skozi katera se ravno tako prenaša hrup.

zvočna izolacija strehe1

Pogosto se dogaja, da tudi novogradnje nimajo ustrezne zaščite, ne glede na to, ali so to javne ustanove, kot so šole in vrtci, ali pa stanovanjski objekti. Kljub temu pa lahko sami poiščete ustrezno rešitev z ustreznimi oblogami in ploščami. Te so lahko izdelane iz več slojev za boljšo učinkovitost, ali pa so mavčne obloge z ustrezno zaščito, zaradi katere je omogočena kakovostna zvočna izolacija stene.

Prehajanje hrupa med stenami v stanovanjski stavbi lahko preprečite tudi na drugačne načine. Uporabite lahko na primer poseben podložni trak iz mikrogranulirane gume, ki je izredno elastičen. Je dovolj debel, da ga različne nepravilnosti na površini, na katero se polaga, ne morejo predreti oziroma zmanjšati njegov učinek. Prav zaradi visoke elastičnosti pa tudi učinkovito blaži vibracije.

zvočna izolacija strehe.2

Zvočna izolacija stene za udobnejše in mirnejše življenje

Vsi, ki stanujete v zgoščenem in gosto naseljenem stanovanjskem naselju, bi morali resno razmisliti o takšni prenovi doma, ki bo poskrbela tudi za ustrezno zaščito proti hrupu. Ta naj zagotovo vključuje tako izboljšave na zunanjih površinah, kot so vhodna vrata, zamenjava oken ter morebitna prenova fasade, kot tudi vgradnjo ustreznih zaščitnih sistemov v notranjih prostorih.

Po napornem dnevu v službi se vsi namreč veselimo sproščujočega preostanka dneva v varnem in tihem domu. Vendar se tisti, ki tega miru in tišine nimate na voljo v svojem bivališču, ne morete dovolj dobro odpočiti in sprostiti. Glede na ponujene rešitve imate tako več različnih sistemov za ustrezno protizvočno zaščito, ki vam bodo zagotovili manj hrupno in predvsem udobnejše bivanje.