kako se znebiti ščurkov

Se sprašujete, kako se znebiti ščurkov?

Ti majhni nepridipravi so ena najbolj razširjenih vrst žuželk na svetu, povrhu vsega pa so izjemno odporni. Preživijo mraz, vročino in celo eksplozijo atomske bombe. Zagotovo ste jih že kdaj opazili v kakšni vlažni kleti, stari kuhinji ali kopalnici, vendar ko se naselijo v vašem stanovanju ali hiši, to ni več šala. Če pravočasno ne poskrbimo za njihovo odstranitev, se ob idealnih pogojih množijo z rekordno hitrostjo. In kako se znebiti ščurkov, se sprašujete? Za dolgoročno in trajno odstranjevanje je potrebna deratizacija ščurkov oz. dezinsekcija, ki jo morajo opraviti službe, pristojne za ta opravila. Na spletu najdete kar nekaj domačih nasvetov, od pripravkov, pršil in pasti, ki pa jih v večini primerov le preselijo nekam drugam. Že res, da imajo radi stara in vlažna stanovanja, vendar pa tudi novogradnje niso izjema.

deratizacija ščurkov

Kje živijo?

Majhni nepridipravi imajo radi topla in vlažna mesta, ker se hranijo s škrobom, sladkorjem, krvjo in fekalijami, zato ni naključje, da se z njimi najprej srečamo v kuhinji ali kopalnici. V dom lahko zaidejo na različne načine, preko selitev pohištva ali prtljage, paketov, embalaže in tudi pakiranega sadja. Iz prostora v prostor se selijo preko kanalizacije, ventilacije, razpok, cevi in vtičnic. V Sloveniji je najpogostejši rjavi ščurek, velik med 10 in 15 mm, ki lahko v enem letu izleže tudi do 35 tisoč jajčec! Čeprav še en primerek ne pomeni grožnje, pa lahko v večjem številu postanejo prenašalci različnih bolezni. Znani so po prenašanju mikrobov, ki povzročajo drisko, grižo, kolero, gobavost, tifus in poliomeilitis. V kolikor jih opazite v vašem domu, je ključno, da ukrepate čimprej. Poskrbeti je treba za ustrezno higieno ter ustvariti prepreke, da jim preprečimo širjenje in razmnoževanje.

1kako se iznebiti ščurkov

Zakaj niso dobrodošli v naših domovih?

Največkrat predstavljajo nadlogo zaradi prenašanja bolezni in kontaminacijo hrane. Za razliko od moljev vam hrane ne bodo pojedli, bodo pa na njej pustili značilen vonj. Poleg prenašanja različnih bolezni so njihovi alergeni tudi eden glavni sprožilec astme pri otrocih, ki odraščajo v mestu. Da o njihovem neprijetnem izgledu niti ne govorimo. Več o tem, kako se znebiti ščurkov, pa v nadaljevanju.

Obstajajo domači recepti, kako se znebiti ščurkov?

Domači recepti, kako se znebiti ščurkov, kot so različna pršila in pripravki proti insektom, jih morda res preženejo, jih pa ne ubijejo. Gre bolj za obliž na krvavečo rano, morda so izginili iz vašega stanovanja, vendar so še vedno nekje v bližini. V kolikor živite v večstanovanjski stavbi, so se morda le preselili v klet ali k sosedu. In ker se razmnožujejo izjemno hitro, je ob opažanju potrebno tudi hitro ukrepanje. Ena izmed najbolj učinkovitih metod za njihovo uničenje je dezinsekcija, ki jo opravijo usposobljene službe in v celoti eliminirajo njihova legla.

ščurki

 

Kako poteka deratizacija ščurkov?

Kako se znebiti ščurkov, ko jih je že toliko, da klasične metode odpravljanja ne zaležejo? Takrat je potrebno poiskati pomoč strokovnjakov, ki se ukvarjajo z dezinsekcijo. To se velikokrat dogaja v večstanovanjskih stavbah, pogosteje starejših, kjer je skrb za higieno različna od stanovanja do stanovanja. Dezinsekcija mora biti izvedena strokovno in sistematično. Najprej je potrebno ugotoviti njihov izvor in vrsto. Z poznavanjem biologije lahko uporabijo primerno sredstvo in način ukrepanja. Za iztrebljanje se uporabljajo različni načini, od nanašanja sredstev na najpogostejša mesta in nastavljanja vab do zamegljevanja oz. dimljenja prostora. Uspešnost zatiranja je največkrat odvisna od prebivalcev objektov in skrbi za preventivo.

ščurki

Še nekaj zanimivosti:

  • Spadajo v red žuželk, na svetu obstaja 7.500 različnih vrst.
  • Najdemo jih po celem svetu, razen v polarnih območjih.
  • So nočne živali.
  • Brez hrane preživijo zelo dolgo časa, v skrajnem primeru se prehranjujejo z vsem, kar vsebuje škrob.
  • Če se obrne na hrbet, se ne more več postaviti na noge in umre od lakote.
  • Njihovi glavni plenilci so ptiči, netopirji in stonoge.

Vabe, geli s hidrametilnonom, borova kislina v prahu in insekticidi z deltametrinom so eden izmed najučinkovitejših načinov, kako se znebiti ščurkov.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja